środa, 11 lutego 2009

Zupa tajska

Podaje przepis na zupę tajską "Krewetkową z trawa cytrynową"
Smaczna, ale ostra!

Porcja dla 4-6 osób:
300 g krewetek
2 korzenie trawy cytrynowej (pokroić w małe kawałki)
10 liści limonki (podarte w małe kawałki)
5 korzeni kolendry
150 g grzybów (pokrojone w połówki)
2 całe rosliny kolendry
5 g tajskich papryczek chilli
2 łyżki stołowe sosu rybnego
1 łyżeczka soli
3 łyżki stołowe soku z limonki
4 szklanki rosołu z kurczaka


Krewetki obrać z nitkowatych części jeśli trzeba, podgrzac rosół, dodac trawe cytrynową, liście limonki, korzenie kolendry, grzyby.
Nastepnie dodac krewetki, sok z limonki, sos rybny, kolendre.
Żeby zagęścić zupę dodajemy mleko (sojowe, kokosowe, normalne). Dodajemy prażone chilli. Doprawić do smaku.
Jesli nie macie liści limonki, kolendry i sosu rybnego można to pominąć, zupa bedzie mniej aromatyczna.
smacznego:)
Beata

Brak komentarzy: