Ciorba de pelisoare
(wg Rumunki z Voluntari)
skladniki:
mieso mielone mieszane (takie jak na sarmale)
cebula
pomidor
marchewka
pol papryki slodkiej
kawaleczek selera
posiekana pietruszka
jajko
sol, pieprz,lubczyk
borszcz
przygotowanie miesa:
wymieszac oba rodzaje miesa, posolic, popieprzyc, dodac nieugotowany ryz, podsmazona na oleju cebulke, posiekana pietruszke i surowe jajko
Ugotowac wywar z drobno pokrojonych warzyw (wydaje mi sie, ze tajemnica dobrej ciorby sa drobno pokrojone warzywa; Maria nie uzywa duzej ilosci warzyw a jednak jej ciorby sa bardzo esencjonalne i cudnie pachna), posolic, popieprzyc, ja dodaje zgnieciony w dloni suszony lubczyk - po rumunsku leustean, gdy warzywa sa juz miekkawe, z miesa formowac male pulpeciki i wrzucac do wrzacego wywaru
Gotowac do czasu gdy ryz w pulpetach bedzie miekki, dodac posiekana zielenine, doprawic do smaku
Na koniec dolac borszcz (do smaku) i zagotowac
smacznego :-)
Ania
czwartek, 25 czerwca 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Poprawnie: 'ciorba de perisoare'
Prześlij komentarz