Oto przepis na pierniki, podobno niezwykle prosty, szybki i efektowny: )
500 g mąki
200 g płynnego miodu
2 łyżki przyprawy do piernikow
10 g sody
200 g cukru pudru
120 g masła
1 całe jajko
Mąkę wymieszać z sodą i miodem, dodać przyprawę do pierników, posiekane masło i jajko. Zagnieść ciasto, wyrobić na gładkie i jedwabiste. Podzielić na mniejsze kawałki i kolejno rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując mąką. Powycinać, poukładać na blasze wyłożonej papierem, pamiętając o odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 C około 10 min, uważając żeby się nie rumieniły zbyt mocno.
Aha! Przyprawę do piernika mozna zrobić własnoręcznie... Aromatyczna i korzenna mieszanka przypraw do piernika składa się z cynamonu, kolendry, goździków, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, anyżu, kardamonu, imbiru, mięty i pieprzu czarnego.
Powodzenia!
środa, 19 listopada 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz